Translate

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ARTMANIAC2-MARIA ΣΟΥΜΠΕΡΤ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ,ΘΕΑΤΡΟ

VARELAKI:Πώς ξεκίνησες να γράφεις;
M.ΣΟΥΜΠΕΡΤ:Ξεκίνησα να γράφω τυχαία, μετά τις Πανελλήνιες (97). Ψέματα. Ξεκίνησα στο Γυμνάσιο, όπου ονειρευόμουν να γίνω συγγραφέας, προσπάθησα να γράψω δύο σελίδες, τις διάβασα, απογοητεύτηκα και το ξέχασα. Οπότε η πρώτη αληθινή προσπάθεια (που δεν πήγε στα σκουπίδια) ήταν τελικά το 97. Δεν είπα ψέματα.

VARELAKI:Μίλησέ μου για το πρώτο βιβλίο που εξέδωσες.Σε ποιά ηλικία;
M.ΣΟΥΜΠΕΡΤ:Το πρώτο βιβλίο "Τα πράσινα, τα καστανά και τα μαύρα μάτια" γράφτηκε το καλοκαίρι του 1997 και βγήκε το 1998 από τις εκδόσεις Πόλις. Δεν έχω να πω πολλά για αυτό το βιβλίο. Είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας (17 στα 18), με πολλή φαντασία, ονειροπόληση, ατελείωτο ρομαντισμό, και εφηβική μελαγχολία.

VARELAKI:<<Η Ρόζα στη Μέση>>.Η αγωνία του συγγραφέα,το απεγνωσμένο κυνήγι του θέματος που τον αρρωσταίνει.Αυτοαναφορικό μου φαίνεται.Για πες...
Μ.ΣΟΥΜΠΕΡΤ: Είναι και δεν είναι αυτοαναφορικό. Δεν μπορώ να πω πως έφτασα σε τέτοιες καταστάσεις. Το θέμα προέκυψε αφενός όταν μου ζητήθηκε να γράψω ένα διήγημα και δεν ήξερα τι να γράψω. Το υπόλοιπο βιβλίο είναι αποτέλεσμα μιας συνάντησης νέων συγγραφέων που διοργάνωσε το περιοδικό Να ένα μήλο στην Τήνο, όπου προέκυψε η συζήτηση τι έχει μεγαλύτερη σημασία στη συγγραφή: η εμπειρία ζωής ή η σε βάθος ενασχόληση με την κλασική λογοτεχνία.

VARELAKI:<<...όχι άλλο παραμύθι>>.Πώς προέκυψε όλο αυτό,το κείμενο και μετά η παράσταση;
Μ.ΣΟΥΜΠΕΡΤ: Το θεατρικό προέκυψε σε έναν μαραθώνιο καφέ με την σκηνοθέτι Ζωή Μαντά, η οποία μου είπε πως ήθελε να κάνει μια παράσταση αναφορικά με τον Κάτω Κόσμο, όπου ο ήρωάς της θα περιπλανηθεί και θα συναντηθεί με νεκρούς. Από αυτό προέκυψε η ιδέα ο Κάτω Κόσμος να είναι ο Κάτω Κόσμος των Παραμυθιών, όπου θα πηγαίνουν όλοι οι ήρωες και οι παραμυθάδες αφότου πεθάνουν. Το κείμενο και η παράσταση προέκυψαν από αυτήν ακριβώς την ιδέα, πάνω στην οποία δουλέψαμε και με την σκηνογράφο- ενδυματολόγο Βάσια Χριστοδούλου και την Υπεύθυνη Παραγωγής Ελένη Βλάχου.

VARELAKI:Το βιβλίο θα παραγκωνιστεί από το ηλεκτρονικό έντυπο;Tί λες;
M.ΣΟΥΜΠΕΡΤ: Ποτέ μη λες ποτέ. Αν μας έλεγε κανείς πριν από 80 χρόνια πως οι δίσκοι θα αντικαθίσταντο από ipod θα καλούσαμε τους ανθρώπους με τα άσπρα και τις κλούβες. Απλώς πιστεύω πως θα πάρει τον χρόνο του. Και πάντα θα υπάρχουν οι "συλλέκτες" βιβλίων, αυτοί που θέλουν το βιβλίο σαν οντότητα, να μυρίζουν το χαρτί, να το βλέπουν να διαφοροποιείται χρωματικά και αισθητικά κτλ.

VARELAKI:Διαβάζει ο Ελληνας τελικά;
Μ.ΣΟΥΜΠΕΡΤ:Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Κρίνοντας από την ετήσια παραγωγή βιβλίων θα έλεγε κανείς πως είμαστε μια χώρα που στον ελεύθερο χρόνο της δεν κάνει άλλο από το να διαβάζει μετά μανίας... Οι έρευνες όμως δείχνουν πως συστηματικοί αναγνώστες ειναι λιγότεροι από το 15% του πληθυσμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου