Translate

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ε.ΣΥ.Θ. (2011-02-21)

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ε.ΣΥ.Θ. (2011-02-21)

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2011
Α.Π.1786

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η παρούσα επιστολή απευθύνεται σε κάθε Έλληνα πολίτη που αγωνιά για το πολιτιστικό μέλλον μιας χώρας που παραπαίει.
Τα τελευταία χρόνια η σχέση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ελληνικό Θέατρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, με αποδεδειγμένη διαχρονική ύπαρξη και πορεία, η θεατρική τέχνη, συστηματικά παραγκωνίζεται.
Μετά από δεκαετίες καθυστερημένων επιχορηγήσεων σε θιάσους, όπου η σταθερότητα και το ύψος της επιχορήγησης, πέρα από την προσφορά και τη συνέπεια των θιάσων αυτών, εξαρτιόταν και από την προσωπική σχέση των ενδιαφερόμενων με την εκάστοτε ηγεσία, έχουμε φτάσει την τελευταία χρονιά στην απόλυτη ανυπαρξία. Ακόμα και οι θίασοι που μέχρι τώρα έπαιρναν συστηματικά επιχορήγηση από το κράτος, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Ιστορικά θέατρα κλείνουν. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Νέοι δημιουργοί μένουν αβοήθητοι.
Με αφορμή την ανακοίνωση του Σπύρου Ευαγγελάτου ότι το «Αμφι-Θέατρο» κλείνει, θέλουμε αρχικά να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στο δάσκαλο και σημαντικό θεατράνθρωπο αυτής της χώρας και να καταθέσουμε και τη δική μας θέση ως επιστήμονες και καλλιτέχνες:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ.Τ. οι επιχορηγήσεις για την περίοδο 2010-2011 θα εξετάζονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ.
ΔΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ... ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.

* Διαφανείς και σαφείς διαδικασίες, αυστηρώς καθορισμένα και τηρούμενα χρονοδιαγράμματα από τη μεριά του ΥΠ.ΠΟ.Τ. σχετικά με το θεσμό των επιχορηγήσεων.
* Δημοσιοποίηση των κριτηρίων βάση των οποίων επιλέχτηκαν τα πρόσωπα των επιτροπών.
* Σταθερή οικονομική ενίσχυση των θιάσων που δικαιούνται επιχορήγησης και σταθερή οικονομική ενίσχυση των αναγνωρισμένων φορέων που ασχολούνται με το θέατρο.
* Ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ.

Δεν αρκεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί τις πρόβες. Πρέπει επιτέλους να πληρώσει και το εισιτήριο!

ΠΗΓΗ:Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων
Κουμουνδούρου 25, 10437, Αθήνα
Τηλ & Φαξ: 210 5229990
Ε: pesyth@pesyth.gr
W: www.pesyth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου