Translate

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

notationes///ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013///Ο δημοσιογράφος Αλέξης Καζαντζίδης για το βιβλίο ''Εποχή μου είναι η Ποίηση''



 [Ασημίνα Ξηρογιάννη
''Εποχή μου είναι η Ποίηση"
Εκδ.Γαβριηλίδης,2013]

Νεοσσός δημοσιογράφος, θαυμάζω πάντα τους ποιητές για τα λιτά και απέριττα αλλά, συνάμα, γιγάντια  σε δύναμη λόγια τους,  τα γραμμένα με μεράκι και «αίμα». Ο συμπυκνωμένος λόγος, το καυτό βελόνι που μπήγουν σε κακοφορμισμένες πληγές, σε βολεμένες νύστες αλλά και σε διψασμένους αναγνώστες, το μείγμα ταλέντου και ευαισθησίας που διακρίνει πολλούς, προσθέτει στο δημόσιο λόγο εκείνο το τράνταγμα και το εσωτερικό μειδίαμα πικρό ή ανέμελο που τόσο λείπει από την αρκούντως καταθλιπτική καθημερινότητά μας.
Η Ασημίνα Ξηρογιάννη στην ποιητική συλλογή «Εποχή μου είναι η ποίηση» διάλεξε τον πιο δύσκολο από τους ποιητές  δρόμο που είναι να μιλήσει βαθιά κοινωνικά. Κάτι που ίσως σημαίνει ότι υποτάσσει μια «φευγάτη» ατομική έμπνευση και πειθαρχεί την αισθητική άποψη, για χάρη ενός νοήματος ανώτερου της υποκειμενικής έκφρασης και ικανοποίησης. Κάτι που ίσως σημαίνει εκλαΐκευση της γλώσσας χωρίς απώλεια του βάρους της ποίησης. Που τελικά καταλήγει να είναι λόγος καυστικός αλλά όχι δηλητηριώδης, εύστοχος αλλά όχι εξοντωτικός, γλαφυρός αλλά όχι φορτωμένος από εντυπωσιακά «στολίδια», ανθρώπινος αλλά όχι γλυκερός.
 «Η εποχή σου δείχνει το δρόμο, δεν έχεις παρά να τον ακολουθήσεις. Πάρε υλικό από τη διάλυση και χτίσε ένα ακέραιο ποίημα». Κι η ποιήτρια, όπως θα δείτε διαβάζοντας το εράνισμα της δουλειάς της, βάζει τον αναγνώστη στη θέση του μεγάλου και συνειδητά χτίστη όχι της μοίρας που του επιφυλάσσεται, μα της ζωής που δικαιούται να ζήσει.
«Παθολογία», «Σε μαύρο φόντο», αλλά και εκείνο το τραγικά υπέροχο «τιμής ένεκεν» είναι ποιήματα-περγαμηνές που σε λίγες λέξεις περικλείουν τόμους εμπειρίας και τόνους γνώσης χυμένους για καλύτερη ζωή και δικαιότερη κοινωνία.
Μακάρι η πένα της Ασημίνας Ξηρογιάννη να νικήσει κι εμείς μαζί της όλες τις φριχτές πραγματικότητες, όλες εκείνες τις αποτρόπαιες πράξεις εναντίον των απλών ανθρώπων. Μακάρι η βαρβαρότητα να ηττηθεί τόσο σύντομα και οριστικά, ώστε η ποιητική αυτή συλλογή να. αρχειοθετηθεί με φωτισμένο τρόπο για σκοτεινές μέρες που θα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Έως τότε, όμως, θα λειτουργεί σαν τροχιοδεικτικό μνήμης και άνθος καλού που θα κοσμεί το εύφορο (;) έδαφος της ποίησης σε ώρες μάχης αλλά και στιγμές ανάπαυσης, μετά λόγου γνώσεως! 

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

http://varelaki.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ''ΕΠΟΧΉ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ''

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ ///ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

Το VARELAKI παρουσιάζει  το book trailer του καινούργιου αστυνομικού μυθιστορήματος  του Βαγγέλη Μπέκα «Οι αισιόδοξοι» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2013), που αφορά την αναβίωση του ναζισμού στην Ελλάδα και τη διαφθορά των πολιτικών. Είναι κάτι σαν το trailer της υποτιθέμενης ταινίας που στηρίζεται στο βιβλίο. Αν έχετε λίγο χρόνο, ρίξτε μια ματιά στο link:




Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι νεοναζί τον απειλούν, κινδυνεύει να βρεθεί μαχαιρωμένος εξαιτίας των αντιρατσιστικών του άρθρων, αλλά ο Δημόπουλος παραμένει αισιόδοξος. Σπεύδει για βοήθεια στον κάπως ιδιόρρυθμο αστυνόμο Τζόκα, θρύλο στην Υποδιεύθυνση Ανθρωποκτονιών, κι εκείνος του ζητάει να κάνουν μια συμφωνία. Θα του σταθεί με τους νεοναζί, αρκεί ο Δημόπουλος να συνδράμει στην έρευνα του Τζόκα για τη δολοφονία ενός διεφθαρμένου πρώην υπουργού, μια έρευνα που ο αστυνόμος διεξάγει στα κρυφά. Στην Αντιτρομοκρατική, αρμόδια για το θέμα, δεν έχει εμπιστοσύνη.

Από το «γκέτο» στο Κολωνάκι, κι απ’ τα Εξάρχεια στα στέκια των αστυνομικών· βουτιές στην Ιστορία, στον Κόκκινο Στρατό, στο ναζισμό, στην αναβίωσή του. Η αναζήτηση θα οδηγήσει τον Δημόπουλο σε μια μοιραία γυναίκα που συχνάζει σε υπουργικά γραφεία. Θα ανακαλύψει κι όσα του έκρυβε η Σοφία που τον άφησε πατέρα μόνο, με κόρη, στο χάος της Αθήνας. Σε μια πληγωμένη απ’ την κρίση μητρόπολη, στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής.

Ο Δημόπουλος θα κινδυνέψει επανειλημμένα, αλλά θα συνεχίσει πεισματικά να είναι αισιόδοξος. Και η συμμορία των λοξών, η συμμορία των αισιόδοξων, που θα σχηματιστεί, θα επιχειρήσει να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας του υπουργού, αντιστεκόμενη στο ακροδεξιό παραλήρημα που γέννησε η κρίση.

Ένα κοινωνικοπολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, γραμμένο με χιούμορ και με επιρροές από τον Μάρκαρη, τον Ιζζό και τον Τάιμπο ΙΙ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΡΣΑΡΗΣ////Εκδοση βιβλίου μου μέσω crowd-funding.



Δείτε  εδώ λεπτομέρειες για το εγχείρημα :http://www.indiegogo.com/projects/openbook-giannis-farsaris-book-publishing/x/2483941



 
 

 

// About the project:

My name is Giannis Farsaris, I live in Greece, and I am commencing an experimental effort to publish a literary book using crowd-funding.
My aim is to independently publish a collection of short stories I am currently working on, in Greek language, as part of my OPENBOOK project. This is non-profit venture and the funds raised will cover the costs of printing, editing, graphic designing and eventual mailing of copies to the supporters of the effort.

// Σχετικά με το εγχείρημα:

Το όνομά μου είναι Γιάννης Φαρσάρης και ξεκινώ μια πειραματική προσπάθεια έκδοσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου με τη μέθοδο της συλλογικής μικρο-χρηματοδότησης (crowd-funding).
Σκοπός μου είναι η ανεξάρτητη έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων που γράφω αυτή την εποχή με τίτλο : “Η διαφορά του άσπρου απ’ το λευκό”, ως έργο της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK που δημιούργησα το 2010. Το εγχείρημά μου δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα καλύψουν το κόστος του τυπογραφείου, του επιμελητή, του γραφίστα και της ταχυδρομικής αποστολής των βιβλίων στους υποστηρικτές της προσπάθειας.
# Το e-book, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας, θα κυκλοφορήσει ελεύθερα στο διαδίκτυο υπό άδεια Creative Commons. // Θα διατεθούν επίσης δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου σε δημόσιες και δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες και Λέσχες ανάγνωσης όλης της χώρας. // Επιπρόσθετα, θα απελευθερωθούν αντίτυπα του βιβλίου μέσω Book-Crossing.
Η έκδοση βιβλίου μέσω crown-funding αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς εγχειρημάτων στην κατεύθυνση της ανοικτής και συνεργατικής λογοτεχνίας. Οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο είναι απεριόριστες και μπορούν να γίνουν ισχυρό εργαλείο στα χέρια των δημιουργών.


// Χρονολόγιο ανοικτής λογοτεχνίας:

2013 : Ιδεόστατο // ανοικτό λογοτεχνικό περιοδικό
2012 : #Tweet_Stories – Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες // ανοικτό e-book 371 μικροδιηγήματων
2012 : LITERRA // ροή αναρτήσεων (rss feed) από 250 ελληνικούς λογοτεχνικούς ιστότοπους
2012 : Ο άνδρας με την πουά γραβάτα // συνεργατικό θεατρικό έργο σε περιβάλλον wiki
2011 : ONE:STORY // καθημερινή δημοσίευση 366 ιστοριών από διαφορετικούς συγγραφείς
2011 : Δήγμα Γραφής // το πρώτο ελληνικό ανοικτό συλλογικό e-book, βραβευμένο ως το καλύτερο Συγγραφικό έργο 2011 στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου
2010 : Ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK // κατάλογος με όλα τα ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα από τους δημιουργούς τους
2009 : Johnnie Society // μυθιστόρημα με ελεύθερη διανομή



// Σχετικά με μένα:

Γεννήθηκα στην Ιεράπετρα το 1973 και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχω δημιουργήσει την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK, το λογοτεχνικό περιοδικό Ιδεόστατο και συμμετέχω στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού διηγήματος “ΛόγωΤέχνης”. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ελεύθερα το μυθιστόρημα μου “Johnnie Society” και η συλλογή διηγημάτων “Εβδόμη Εσπερινή”. Το συλλογικό ανοικτό e-book “Δήγμα Γραφής - Μια ντουζίνα και τρία διηγήματα” που επιμελήθηκα, βραβεύτηκε ως το καλύτερο Συγγραφικό Έργο 2011 στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου.


 

// Πως μπορείτε να συμμετέχετε:

Για να υποστηρίξετε την προσπάθεια έκδοσης του βιβλίου, έχετε τις ακόλουθες 3 επιλογές, χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα ή λογαριασμό PayPal:

1 € : Ψηφιακή έκδοση (e-book)

Θα σας αποσταλεί μέσω e-mail:
  • Ψηφιακό αντίτυπο του βιβλίου (e-book σε τρεις διαφορετικές μορφές αρχείων: epub, mobi, pdf) πριν την κυκλοφορία του
* [ Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης: Νοέμβριος 2013 ]

8 € : Έντυπη έκδοση (1 αντίτυπο) + e-book

Θα σας αποσταλούν μέσω ταχυδρομείου:
(Στα 8 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και τα ταχυδρομικά έξοδα αποστολής)
  • 1 χάρτινο αντίτυπο του βιβλίου
  • 3 σελιδοδείκτες της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK
  • Ψηφιακό αντίτυπο του βιβλίου (e-book σε τρεις διαφορετικές μορφές αρχείων: epub, mobi, pdf)
* [ για αποστολή εκτός Ελλάδας προσθέστε επιπλέον +3 ευρώ ]
** [ Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης: Δεκέμβριος 2013 ]

18 € : Έντυπη έκδοση (3 αντίτυπα) + Σελίδα Αρωγών + e-book

Θα σας αποσταλούν μέσω ταχυδρομείου:
(Στα 18 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και τα ταχυδρομικά έξοδα αποστολής)
  • 3 χάρτινα αντίτυπα του βιβλίου
  • Το όνομά σας θα συμπεριληφθεί στη σελίδα “ΑΡΩΓΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ” του βιβλίου, μαζί με όλους τους υποστηρικτές που θα συνεισφέρουν 18 ή περισσότερα ευρώ.
  • 6 σελιδοδείκτες της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK
  • Ψηφιακό αντίτυπο του βιβλίου (e-book σε τρεις διαφορετικές μορφές αρχείων: epub, mobi, pdf)
* [ για αποστολή εκτός Ελλάδας προσθέστε επιπλέον +3 ευρώ ]
** [ Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης: Δεκέμβριος 2013 ]