Translate

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

notationes/// ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ- ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 /// ΙRIDIUM της ΑΓΓΕΛΑΣ ΓΑΒΡΙΛΗ ///ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ



                                 
                                           


Momentum, 2013
56 σελ.






  • 'Oμορφες και παράξενες ιστορίες μας αφηγείται η Αγγέλα Γαβρίλη στο Ιridium .Kαι το κανει αυτό ποιητικώ τω τρόπω, πράγμα που σημαίνει αφενός μεν με λοξή ματιά,αφετέρου χρησιμοποιώντας ένα άκρως ανθεκτικό υλικό,που νικά ακόμα και τον ίδιο τον χρόνο.Μας εισάγει σε ποικίλους κόσμους,μας ταξιδεύει στο άγνωστο ,μας τοποθετεί σε περιβάλλοντα ανοίκεια,μας μεταφέρει μηνύματα,μας μυεί σε εμπειρίες.Αυτός δεν είναι,εξάλλου,ο προορισμός της τέχνης μεταξύ άλλων;Nα μας κάνει κοινωνούς σε καταστάσεις και ιστορίες αλλότριες,να μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ,να νιώσουμε,να βιώσουμε αυτά που ίσως ποτέ δεν μπορέσαμε στη ζωή.
    Διαρκής η ανατροπή:
    ''To φως μας ,ψέματα λέει''
    ''Mα πιο πολύ άπ' όλα η γιορτή χρειάζεται το μαχαίρι Προσεκτικά κρυμμένο,ως το τέλος.''
    Χρειάστηκαν 33 χρόνια κι ένας Γολγοθάς, για να καταλάβω ότι δεν είμαι ο Ιησούς. Ο σταυρός είμαι. (Εξ ου και δεν συμμετέχω στην ανάσταση.)
    Στο ''the story of my death '' διαβάζουμε '' τη θλιβερή και σύντομη ιστορία ενός γελοίου και βασανιστικά αργού θανάτου"
    Όσο για τον ορισμό της αγάπης δεν χωρά καμιά αμφιβολία-αλίμονό του όποιος συμβατικός τύπος το αμφισβητήσει:
    ''Aγάπη είναι ο γύφτος και η γύφτισσα στην καρότσα του αγροτικού με τα τσιφτετέλια στη διαπασών, πέντε βρώμικα πιτσιρίκια και ένας εξίσου βρόμικος σκύλος. Τρώνε δε,όλοι μαζί σουβλάκια και μουτζουρώνουν όσους διαμαρτύρονται για την ηχορύπανση.
    Τελεία.''
    Όχι μόνο δεν θέλει να γλυτώσει από τις καθημερινές,κοινές συνηθισμένες λέξεις,αντίθετα με άνεση τις κάνει μέρος της ποιητικής της.Αρθρώνει το δικό της ύφος και στυλ.'Ολα είναι θεμιτά αρκεί να είναι λειτουργικά .Και εδώ θεωρώ πως είναι.Υπάρχουν εναλλασσόμενα σκηνικά και γενικά μια ρέουσα ενέργεια,κάτι ζωντανό και γοητευτικό που σαλεύει και σε παρασύρει να το εξερευνήσεις .
    ''Για τα χέρια θα πω,οι ανεμώνες δεν χρειάζονται την ποίηση: oι ποιητές γι' αυτές δεν είναι παρά λίπασμα. Θα πω:Kοιτάξτε τα,δεν είναι μόνο χέρια... Φυτρώνουν σε κορμιά ανθρώπινα. Σ' αρπάζουν από το πόδι, από τα ρούχα,από τα μαλλιά...''
    Στο ποίημα ''Σατόρι'' δίνει τον δικό της ορισμό για την ποίηση,ενώ στο ποίημα ''Από το λεξικό των εννοιών'' η...εκδίκηση παίρνει την...εκδίκησή της:
    ''Eκδίκηση είναι να στέκεσαι απέναντί τους και να υπάρχεις: όπως οι αρχαίοι ναοί, όπως τα τριαντάφυλλα, όπως οι λύκοι''
    Ανθεκτικές αφηγήσεις με πνεύμα ,χιούμορ,στοχαστικό τόνο,αλλά και αγριότητα και ειρωνεία,δεν μπορείς να μην τις αγαπήσεις για την φρεσκάδα,την ομορφιά,την αλήθεια που εμπεριέχουν.


                                           Α.Ξηρογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου