Translate

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Αμ' έπος ανέργων [Συλλογικό, Vakxikon.gr 2013] //// ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ


http://vakxikon.blogspot.gr/2014/01/vakxikongr-2013_20.html



 

 


 
 
 
Της Ασημίνας Ξηρογιάννη 
 
 
 

Το Αμ' έπος Ανέργων είναι το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Κρίσης από τις Εκδόσεις Vakxikon.gr. Το πρώτο μέρος καταπιάνεται με την κρίση ως καθολικό φαινόμενο, το δεύτερο με την ανεργία και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ατόμων, το τρίτο με την κοινωνική βία. 

Το βιβλίο περιέχει οκτώ διηγήματα, γραμμένα από νέους δημιουργούς, οι πιο πολλοί από τους οποίους έχουν και οι ίδιοι βιώσει την ανεργία. Ανοίγεις το βιβλίο και σκοντάφτεις πάνω στους στίχους του Καρούζου:' Mην του μιλάτε, είναι άνεργος / τα χέρια στις τσέπες του / σαν δύο χειροβομβίδες.

Αναζητάς πολλές φορές θέμα για το βιβλίο σου και η ζωή σε προλαβαίνει. Στο προσφέρει απλόχερα και συ δεν έχεις παρά να ανταποκριθείς. Μπορούμε όμως και να το δούμε αλλιώς. Η ανεργία είναι μια πραγματικότητα, ως μια από τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία τσακίζει ζωές και συνειδήσεις, καταρρακώνει τον άνθρωπο και τον οδηγεί σε αλλόκοτες πράξεις. Δεν μπορείς να αγνοήσεις την ανεργία. Έχεις την ανάγκη να μιλήσεις για αυτήν, με τον δικό σου προσωπικό τρόπο, αλλά να μιλήσεις εν τέλει.

Η Μαρία Γιαγιάννου με ένα διήγημα με στοιχεία θρίλερ, αλλά και μαύρης κωμωδίας ανοίγει τη συλλογή. Το θέμα είναι άκρως ρεαλιστικό, αλλά ο χειρισμός του είναι γεμάτος σουρεαλιστικά στοιχεία που μας βάζουν μέσα σε μια αλλόκοτη εμπειρία. Για να προσγειωθούμε στη συνέχεια με τον μονόλογο μιας δασκάλας που για να ασκήσει το επάγγελμά της μπαίνει στην άχαρη διαδικασία να αλλάξει την ζωή της και να την θέσει στην υπηρεσία της εκπαίδευσης. Αλλά όταν είσαι αναπληρωτής, δυστυχώς τίποτα δεν είναι αρκετό. Μπορεί για χρόνια να περιφέρεσαι σαν τον τσιγγάνο σε διάφορα μερη της Ελλάδος και να ανοιγοκλείνεις σπιτικά για να καταλήξεις στο τέλος να παραιτηθείς ή να απολυθείς. Εντάξει, να κάνεις παραχωρήσεις, αλλά όχι και να χάσεις τον εαυτό σου. Χίλιες φορές καλύτερα να γίνεις χίπης και να ζεις ελεύθερα περιπλανώμενος στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αρκεί να έχεις δίπλα σου καλούς φίλους, συνοδοιπόρους, που σε κατανοούν ακριβώς επειδή έχουν παρόμοιες με τις δικές σου εμπειρίες.

Αυτό υποστηρίζει το διήγημα της Μαρίας Κατσοπούλου, που είναι γεμάτο εικόνες ρεαλιστικές και ουσιαστικές! Τη σκυτάλη παίρνει ο Χρήστος Α. Μιχαήλ και είναι και το δικό του βλέμμα διεισδυτικό. Μ' αρέσει πολύ που ξεκινάει ως εξής:' Tα όνειρα είναι δωρεάν την ώρα που τα κάνεις. Όταν έρχεται η στιγμή που η διάψευση σου κλείνει το μάτι, τότε πρέπει να πληρώσεις. Αλλοτε τη βγάζεις φθηνά, άλλοτε χρεωκοπείς. Ανάλογα πόση πίστη έχεις ποντάρει πάνω στο εκάστοτε όνειρο. Ανάλογα.' 

Αναλόγως παραστατικός είναι και ο χειμαρρώδης Δημήτρης Ροβόλας. Με χιούμορ και με γλώσσα που ρέει, ο αφηγητής του τσακίζει κόκαλα, ξεδιπλώνοντας την δική του ιστορία που τον καθιστά εξαιρετικά συμπαθή στον αναγνώστη! Συμπάσχουμε, αυτή είναι η λέξη. Αλλά είναι πάντα αυτή η σκληρή πραγματικότητα που μας υπερβαίνει. 'Οσο για την κυρία Πλατεία της Μαρίας Σουμπερτ; Η αφηγήτρια εδώ είναι ένα μικρό κορίτσι που βιώνει την ανέχεια στο πετσί της όπως και η οικογένειά της, αλλά ερμηνεύει τα πράγματα με τον τρόπο της. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω της δεν τα κατανοεί, τα σχολιάζει όμως με αφέλεια λογω του νεαρού της ηλικίας της και στο τέλος δεν διστάζει να θυμώσει κιόλας μ' αυτήν την κακιά κυρία Πλατεία που έβλαψε τις ζωές των δικών της ανθρώπων. Το προτελευταίο διήγημα της συλλογής φέρει τον τίτλο Το τηλέφωνο και είναι της Ελένης Τζατζιμάκη που συνδέει το αδιέξοδο με το θέμα της αξιοπρέπειας, την οποία μπορείς να χάσεις αυτόματα, όταν' η ζωή σε βγάλει στον πάγκο, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στο τέλος συναντάμε το διήγημα της Μαρίας Τσιράκου, η οποία μας αφηγείται μια ακόμα πικρή ιστορία. Είναι να φοβάσαι την απελπισία του κόσμου σε περιόδους κρίσης. Ο απελπισμένος μπορεί να γίνει και επικίνδυνος, αφού κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να κάνει.

Κλείνω αυτό το κείμενο με λόγια της Μαρίας Κατσοπούλου, η οποία επιμελήθηκε αυτό το βιβλίο και γράφει στον πρόλογό της: Aυτό το βιβλίο αφιερώνεται στους νεο-άνεργους, στους νέο-άστεγους, στις καταλήψεις και τα αυτόνομα στέκια αλληλεγγύης, στα θύματα βίας, ρατσισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού και σε όλες τις ελεύθερες ψυχές του κόσμου τούτου.

Νέες κυκλοφορίες & προσεχείς εκδηλώσεις‏

Ε
ΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ VAKXIKON.gr

Nέες κυκλοφορίες

Δύστηνος έγκειμαι πόθω
ένα ανθολόγιο ερωτικής ποίησης
ανθολόγηση - μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
12x17, 86 σελίδες, 8 ευρώ
e-book: 3,59 ευρώ


Ανθολογούνται οι: Σαπφώ, Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, Κασσιανή, Μπιλχάνα, Κριστίν ντε Πιζάν, Λουίς δε Γκόνγκορα υ Αργότε, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Σορ Χουάνα Ινές ντε λα Κρουζ, Κομπαγιάσσι Ίσσα, Τζων Έβερλην Μπάρλας, Έζρα Πάουντ, Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκη, Τσαρλς Ρέζνικοφ, Τριστάν Τζαρά, Κένεθ Ρέξροθ, Κένεθ Πάτσεν, Ορχάν Βελλή Κανίκ, Γκρέγκορυ Κόρσο, Αντρέι Βοζνισένσκι, Γιόσιφ Μπρόντσκυ.
*
Via dolorosa
11 ιστορίες για τον ιό της βίας
συλλογή διηγημάτων
14x21, 104 σελίδες, 8 ευρώ
e-book: 3,99 ευρώ


Mε την έκδοση αυτή ολοκληρώνεται η Τριλογία της Κρίσης, που ξεκίνησε στις Εκδόσεις Vakxikon.gr τον Δεκέμβριο του 2013 (Crisis 10+1 διηγήματα για την ελληνική κρίση, Αμ' έπος ανέργων 8 ενεργά διηγήματα). Συμμετέχουν με ανέκδοτα διηγήματα τους οι: Αντιόπη Αθανασιάδου, Αγγέλα Γαβρίλη, Νίκος Ερηνάκης, Μαρία Α. Ιωάννου, Μαρία Κατσοπούλου, Δάφνη Μανούσου, Κυριάκος Μαργαρίτης, Διονύσης Μαρίνος, Νίκος Ξένιος, Γιάννης Παπαγιάννης, Ηλίας Σεφερλής. Συμμετέχουν με ανέκδοτες φωτογραφίες τους οι: Θεοδοσία Ζαμπάκα, Αλέξανδρος Κατσής, Στράτος Προύσαλης, Μαρία Τσιράκου. Επιμέλεια έκδοσης: Αγγέλα Γαβρίλη, Μαρία Κατσοπούλου, Νέστορας Πουλάκος.
*
Ανθολογία σύγχρονης ισπανόφωνης ποίησης
ανθολόγηση - μετάφραση: Άτη Σολέρτη
Με τη συνεργασία του Μάριο Ντομίνγκες Πάρρα
17x24, 182 σελίδες, 10 ευρώ
e-book: 1,99 ευρώ


Ανθολογούνται οι: Μπρούνο Μέσα, Φρανσίσκο Λεόν, Ραφαέλ–Χοσέ Ντίας, Κοριολάνο Γκονσάλες Μοντανιές, Τζόρντι Ντόθε, Μιγκέλ Άνχελ Γκαλίντο, Μάριο Μαντούκα Γκόμες, Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα, Μαρία Xοσέ Αλεμάν, Ιβάν Καμπρέρα Καρτάγια, Ραμίρο Ροσόν Μέσα, Κάρλος Χαβιέρ Μοράλες, Χοσέ Μαρία Καστριγιόν Σουάρεθ, Χόρχε Ιγκνάθιο Πλάθα Κορράλ, Χουλιέτα Βαλέρο, Γιάισα Μαρτίνες, Αμίλκαρ Μαρτίν Πέρες, Χουάν Μανουέλ Μαθίας, Ντέμπορα Αντόν Σοριάνο, Μάρτα Αγκούδο Ραμίρεθ, Χαβιέρ Μέριντα Ροντρίγκες, Σέρχιο Μπαρρέτο Ερνάντες, Νατάλια Λιτβίνοβα, Εζεκιέλ Ζάιντενβεργκ, Μιγκέλ Άνχελ Αλόνσο, Ζανέτ Λοσάνο Κλαριόντ, Ρεμπέκα Άλβαρεθ Κασάλ ντελ Ρέι, Όλγα Μπερνάντ, Φλάβια Κόμπανυ, Ρομπέρτο Α. Καμπρέρα, Μάιτε Ντόνο, Λάουρα Κασιέγες, Ανχέλικα Λιντέλ, Μάικι Μαρτίν Φρανσίσκο, Πάουλα Άινέντερ, Μάρτα Ασουνθιόν Αλόνσο, Χεσούς Χιμένεθ Ντομίνγκεθ.
Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, 20.00, Polis art cafe


Οι Εκδόσεις Vakxikon.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Via dolorosa 11 ιστορίες για τον ιό της βίας και της σειράς Τριλογία της Κρίσης (Crisis 10+1 διηγήματα για την ελληνική κρίση, Αμ' έπος ανέργων 8 ενεργά διηγήματα) την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, στις 20.00, στο Polis art cafe (Πεσμαζόγλου 5, Στοά Βιβλίου). Θα μιλήσουν οι επιμελητές: Αγγέλα Γαβρίλη, Μαρία Κατσοπούλου, Ιορδάνης Κουμασίδης, Nέστορας Πουλάκος. Οι συγγραφείς των τριών εκδόσεων θα μιλήσουν για τη συμμετοχή τους και θα απαγγείλουν μέρος του έργου τους.

*
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, 22.00, ΒΟΟ! cafe bar
Oι Εκδόσεις Vakxikon.gr γιορτάζουν την κυκλοφορία της ανθολογίας ερωτικής ποίησης Δύστηνος έγκειμαι πόθω, σε ανθολόγηση - μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, με ένα valentine's party στο BOO! cafe bar (Σαρρή 21, Ψυρρή), μετά τις 22.00. Θα διατίθεται η έκδοση με... έκπτωση. Dj set: Vaggelis Farfarelos.

*
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, 19.30, Έναστρον βιβλιοκαφέ
Οι Εκδόσεις Vakxikon.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων Existential angst της Ειρήνης Βακαλοπούλου, Αχ - έρων της Χρυσάνθης Ιακώβου και Ρητορική ένδεια της Ειρήνης Παραδεισανού, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, στις 19.30, στο βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101, Αθήνα). Θα μιλήσουν, αντιστοίχως για τα βιβλία, οι: Βάσος Γεώργας (διευθυντής bibliotheque.gr), Ρένα Τριανταφύλλου (ποιήτρια), Εύη Πανταλού (φιλόλογος).


Για οποιαδήποτε διευκρίνηση και για να λάβετε αντίτυπο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις εκδόσεις στο τηλέφωνο 6949815141.

--
Νέστορας Πουλάκος

Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Παυλίνας Παμπούδη: "ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ"


                             





Το Αίτιον σας προσκαλεί
την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, 7 μ.μ.,
στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Παυλίνας Παμπούδη:


 

"ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ"


 

Θα προλογίσει ο συγγραφέας Πάνος Σταθόγιαννης.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής, δημοσιογράφος
και η Πόλυ Χατζημανωλάκη, συγγραφέας, κριτικός.




Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.




Πολυχώρος Αίτιον
Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη
Στ.Μετρό: Ακρόπολη
213 025 6666