Translate

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Εκδότες και συγγραφείς ζητούν επειγόντως διευκρινίσεις



 
 
Screen+Shot+2014-05-17+at+2.18.27+AM




Πλήρης σύγχυση επικρατεί στην αγορά του βιβλίου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο καταργεί στην ουσία την Ενιαία Τιμή του Βιβλίου, καθώς την περιορίζει μόνο στο "λογοτεχνικό" βιβλίο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς ορίζεται τούτο, και μόνο στην πρώτη έκδοσή του.
Μέσα σ' αυτό το θολό τοπίο, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων με κοινή αναφορά - αίτησή τους στα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού ζητούν διευκρινίσεις καθώς "ανακύπτουν δυσεπίλυτα θέματα και καίρια ερωτήματα σχετικά σχετικά με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν σκιώδεις περιοχές στον χώρο δράσης των εκδοτών, κωλύοντας και ουχί διευκολύνοντας τον στόχο εισαγωγής του νέου νόμου, που είναι η ίση πρόσβαση των πολιτών στα βιβλία και η αποφυγή φαινομένων συγκεντρώσεως στην εν λόγω αγορά του βιβλίου, με την αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού".
Προηγουμένως, όμως, σημειώνουν ότι ο νέος νόμος "ανακόπτει οποιαδήποτε παραγωγή νέων έργων, ακόμη και λογοτεχνίας" και κυρίως ότι "το ίδιο το βιβλίο αντιμετωπίζεται ως αμιγώς εμπορικό και όχι ως πολιτιστικό προϊόν".
Καταρχάς ζητούν να οριστεί σαφώς ο όρος "βιβλίο", αφού "ελλείψει σαφούς προσδιορισμού του καθίσταται ακόμα πιο δυσχερής η περαιτέρω διάκρισή του σε λογοτεχνικό και μη λογοτεχνικό", μια διάκριση που είναι "καθοριστική και ουσιώδης για την εφαρμογή του νόμου". Επιπλέον ζητούν να οριστεί με σαφήνεια αν οι εκδότες έχουν τη δυνατότητα "να ορίσουν λιανική τιμή για βιβλία που δεν εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο του νόμου, σχολικά ή γενικά όσα χαρακτηρίζονται μη λογοτεχνικά", όπως επίσης, σε ό,τι αφορά τις μεταφράσεις στην ελληνική γλώσσα, να διασαφηνιστεί "αν λογοτεχνικό βιβλίο θεωρείται μόνο η μετάφραση ξενόγλωσσου έργου ή και η μετάφραση αρχαίου κειμένου".
Ζητούν να προσδιοριστεί σαφώς το χρονικό σημείο από το οποίο ξεκινά η διετία της ενιαίας τιμής, θέτοντας σε ισχύ τους περιορισμούς του νόμου, όπως επίσης να διευκρινιστεί ακριβώς αν η εκ του νόμου "απαγόρευση της διάθεσης λογοτεχνικών βιβλίων στο κοινό από τον ίδιο τον εκδότη ή από τρίτο σε τιμή που υπερβαίνει την τιμή που καθορίστηκε από τον εκδότη ή είναι μικρότερη του 90% της τιμής αυτής" ισχύει και για βιβλία που δεν υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του νόμου.
Σημειώνουν μάλιστα ότι η αντιφατικότητα αυτή επιτρέπει "φαινόμενα συγκέντρωσης στην αγορά λιανικής πώλησης βιβλίων, δίνοντας την δυνατότητα, για παράδειγμα, διενέργειας υπερβολικών εκπτώσεων, δυνατότητα που πρακτικά έχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης". Τέλος ζητούν να οριστούν "τα δύο έτη ως ελάχιστο όριο παραμονής των βιβλίων στο καθεστώς προστασίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός εκδόσεων - εκτυπώσεων κάθε τίτλου".

*Πηγή: http://www.avgi.gr Μπορειτε να το δείτε και  εδώ: http://entefktirio.blogspot.com.au/2014/05/blog-post_17.html

25th Hour project





πηγή :http://updot.gr/
          updot.gr
 






25th Hour project

"25η ώρα" - μια ιστορία κάθε μέρα!




Τίτλος: 25η ώρα / 25th Hour




Θεματική: το θέμα είναι τελείως ελεύθερο, αλλά 
χρειάζεται να έχει κάποια σχέση με τον τίτλο.


Έκταση: από 140 χαρακτήρες (όσο δηλαδή είναι 
ένα tweet) μέχρι ένα διήγημα (1500 λέξεις).


Είδος: Κανένας περιορισμός. Μονόλογος, στίχος, 
ποίημα, πεζό, διήγημα, tweet, άρθρο, οτιδήποτε!



Σημείωση




Για πιο ωραία απεικόνιση στο blog, καλό θα ήταν τα 
κείμενά σας να συνοδεύονται κι από μια 
φωτογραφία. 
Επίσης θα βοηθούσε το αναγνωστικό κοινό αν στο 
τέλος γράφατε δυο λόγια για εσάς και κάποιο 
σύνδεσμο από τυχόν blog ή το facebook προφίλ 
ή 
απλά το e-mail. Και τα δύο αυτά, κι η 
φωτογραφία, 
αλλά και τα στοιχεία είναι προαιρετικά.




Συνοψίζοντας, η θεματική των ιστοριών είναι 
ελεύθερη, όμως υπάρχει ένα δεδομένο για όλους
,
 ο τίτλος! Όλες οι ιστορίες πρέπει να έχουν τον 
εξής
τίτλο: "25η ώρα". 
 Η ολοκλήρωση αυτού του πρωτότυπου έργου 
θα 
διαρκέσει ανάλογα με τις συμμετοχές σας. 
Ονειρικός
 σκοπός είναι να ανεβαίνει κάθε μέρα κι από ένα
 κείμενο, από διαφορετικό συγγραφέα, για έναν 

ολόκληρο χρόνο!

Το παρόν εγχείρημα σκοπό έχει την ανάδειξη της ανοιχτής λογοτεχνίας και τη συλλογή κειμένων από ανθρώπους που αρέσκονται να εκφράζονται μέσα από τη γραφή. Το project είναι ανοιχτό προς όλους, είτε είστε καταξιωμένος συγγραφέας, είτε θέλετε να κάνετε την πρώτη σας ανάρτηση στο διαδίκτυο. Νιώστε ελεύθεροι να διαδώσετε το εν λόγω project σε φίλους και γνωστούς!

Όλα τα κείμενα θα αναρτηθούν εδώ:

αλλά κι εδώ:
www.facebook.com/updot.gr
Τις συμμετοχές σας μπορείτε να τις στέλνετε εδώ:giorgos.iatridis@gmail.com

Φιλικό site:

--

Giorgos Iatridis
"άνω τελεία" | www.updot.gr | info@updot.gr
About: 
about.me/iatridis
@iatridisg on Twitter