Translate

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ /// ΑΝΝΑ ΚΟΥΣΤΙΝΟΥΔΗ /// ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ



    

συγγραφέας : Κουστινούδη Άννα
σειρά: Μελέτες-Δοκίμια

σελ. 128 διαστ. 14.5 x 21.5  

1η έκδοση Κυκλοφορεί



****

 Η  πραγματικότητα που βιώνουμε ως ανθρώπινα υποκείμενα, όπως και η επίσημη Ιστορία μας, είναι συνυφασμένες με το λόγο, την αφήγηση και τις πάσης φύσεως μικρο-ιστορίες του άμεσου περιβάλλοντός μας. Και τούτο συμβαίνει επειδή η εύθραυστη ύπαρξή μας δομείται από την άρρηκτη σχέση μας με το γλωσσικό κώδικα, καθώς και με τα πολιτιστικά του παράγωγα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που στην πορεία του χρόνου ορίσαμε ως λογοτεχνία. Το λογοτεχνικό κείμενο, πεζό ή ποιητικό, στην προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει, να κωδικοποιήσει, να ανοικειώσει ή απλά να αποδομήσει τον περιβάλλοντα κόσμο, όπως και τη σχέση μας μ’ αυτόν, δεν αναγιγνώσκεται απλά, αλλά προσεγγίζεται ταυτόχρονα και ερμηνευτικά, αφού η ερμηνευτική διαδικασία αποτελεί παράλληλο και ουσιώδες μέρος της ανάγνωσης αυτής καθαυτής. Σύμφωνα με τον θεωρητικό της λογοτεχνίας Χάρολντ Μπλουμ, η ανάγνωση κειμένων του εκάστοτε λογοτεχνικού κανόνα δεν αποτελεί παρά μια εγνωσμένη παρανάγνωση τους, ως αναπόσπαστο συστατικό της αναγνωστικής πράξης, και είναι αυτή που τελικά διαμορφώνει τη σύγχρονη λογοτεχνική σκηνή ενός τόπου, επειδή όπως ισχυρίζεται, δεν υπάρχουν κείμενα, παρά μόνο σχέσεις ανάμεσα στα κείμενα που αλληλοεπιδρούν και πυροδοτούν νέες, συχνά πρωτοποριακές, αναγνώσεις, μια και κάθε ισχυρή, όπως τη χαρακτηρίζει, ανάγνωση, δεν είναι παρά μια απόλυτα επιτυχημένη παρανάγνωση που επιτελείται πάνω σε προϋπάρχοντα κείμενα από τους νεότερους συγγραφείς και αναγνώστες. Υπό αυτό το πρίσμα, τα δεκαπέντε κριτικά κείμενα που απαρτίζουν την παρούσα συλλογή και που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά τα τελευταία τρία, περίπου, χρόνια, αποτελούν λοξές (παρα)αναγνωστικές, ματιές σε ποιητικά και πεζά κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και λογοτέχνιδων μέσω μιας σειράς θεωρητικών ρευμάτων. Αντανακλούν την προσωπική της γράφουσας πρόσληψη τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την μακρόχρονη ενασχόλησή της με τη θεωρία και κριτική της λογοτεχνίας στο Αγγλοαμερικανικό, κυρίως, πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, προτίθενται δε να διαβαστούν –και να ερμηνευτού– ως τρόποι ανάγνωσης (ή και παρανάγνωσης) των εν λόγω κειμένων.

http://www.gavrielidesbooks.gr/showtitle.aspx?vid=2205

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ /// Ο Αρχίλοχός του - Γρηγόρης Τεχλεμετζής













Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το ιστορικό μυθιστόρημα του Γρηγόρη Τεχλεμετζή, Ο Αρχίλοχός του.




Τι θέλει ο Αρχίλοχος από τον Δημήτρη; Γιατί τον επισκέπτεται στα όνειρά του; Γιατί γεγονότα και εικόνες από μια απόμακρη εποχή έρχονται ανεξέλεγκτα στο μυαλό του; Μήπως τρελάθηκε; Εκδικούνται τα όνειρα; Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, για τη γοητευτική φυσιογνωμία του ποιητή Αρχίλοχου, με φόντο το Αιγαίο και την πολυτάραχη, αποικιακή Αρχαϊκή εποχή. Καινοτόμος, τολμηρός, απόλυτα ώς ανεπίτρεπτα ανθρώπινος, σκωπτικός, ηδονιστής, βλάσφημος, εκδικητικός, άγαρμπα ειλικρινής, χωρίς να νοιάζεται για την υστεροφημία του, θέλοντας μόνο να ζήσει απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, γεμάτος κέφι και ζωντάνια, σατίρισε την αριστοκρατική τάξη και τα ιδανικά της κι έστρεψε την ποίηση στον ψυχικό κόσμο του καθημερινού ανθρώπου. Ερωτεύτηκε, απογοητεύτηκε, πολέμησε, αγαπήθηκε και μισήθηκε, παραδίδοντάς μας ένα αδρό και σφριγηλό έργο . Ταυτόχρονα, ο εγκλεισμός του ανθρώπου στις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και η καταπλάκωση των δυνατοτήτων, των ονείρων και των επιθυμιών του, ακολουθώντας τους σύγχρονους κοινωνικούς ρυθμούς και απαιτήσεις. Ένα βιβλίο με ποικιλία τρόπων γραφής, που αφομοιώνει παρελθόν και παρόν, δημιουργώντας ένα ενιαίο και ταυτόχρονα αντιφατικό κλίμα.

Το βιβλίο περιέχει 177 χρήσιμες παραπομπές.


Ο Γρηγόρης Τεχλεμετζής γεννήθηκε το 1968 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θετικές επιστήμες. Διηγήματα, δοκίμια και σχόλιά του σε έργα συναδέλφων του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Το μυθιστόρημά του με τίτλο "Αφιερωμένο στην Έλενα", κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηριδανός (2007). Από το 2011 διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό "Ο Σίσυφος". Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Δείγματα δουλειάς του και περισσότερα στοιχεία θα βρείτε στο blog του: www.tehlemetzis.blogspot.com.

Πηγή:.culturenow.